+48 780 530 517
sklep@skottsberg-polska.pl
Formularz kontaktowy
Zestaw składa się z:
Patelnia ze stali nierdzewnej 28 cm
Patelnia ze stali nierdzewnej 24 cm
Patelnia WOK ze stali nierdzewnej 28 cm
Patelnie ze stali nierdzewnej Skottsberg wykonane zostały z trzech warstw materiałów:
Zewnętrznie patelnie te zostały wyprodukowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej o oznaczeniu 18/0. Dzięki temu patelnie są nie tylko niezwykle wytrzymałe, ale także posiadają właściwości magnetyczne, co pozwala na ich użytkowanie na kuchenkach indukcyjnych.
Środkowa warstwa patelni wykonana jest z aluminium, który jest doskonałym przewodnikiem ciepła. Dzięki tej warstwie patelnie szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło, co wpływa na efektywną oszczędność energii. Co więcej, ta warstwa aluminium sięga aż do brzegów patelni.
Trzecia warstwa, znajdująca się po wewnętrznej stronie patelni, wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej o oznaczeniu 18/8. Dzięki tej warstwie można używać patelni na różnych rodzajach kuchenek, a także bez obaw można je umieszczać w piekarniku.
Warto zaznaczyć, że te patelnie są całkowicie wolne od szkodliwych substancji PFAS.
Aby zapobiec przywieraniu jedzenia do dna, ważne jest, aby przestrzegać zasad zalecanych przez producenta. Przed rozpoczęciem użytkowania takiej patelni należy ją „wysezonować” czyli osiągnąć względną nieprzywieralność. W tym celu należy wykonać poniższe kroki:
SEZONOWANIE: Wlej 1 mm oleju (słonecznikowego, rzepakowego lub ryżowego) na dno patelni i równomiernie rozprowadź pędzelkiem lub ręką. Podgrzewaj patelnię na 3/4 mocy kuchenki tak długo aż olej zacznie dymić. Następnie wyłącz kuchenkę, poczekaj aż patelnia ostygnie do temperatury pokojowej, wylej olej i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem. Na patelni powinien pojawić się kolorowy nalot (bardziej filotewo niebieski). Jest to tzw. patyna. Teraz można już przystąpić do pierwszego smażenia.
Zanim zaczniesz używać patelni, wyjmij produkty z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Umieść patelnię na kuchence. Pozwól powoli rozgrzać się patelni nad niskim ogniem, a po około minucie patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj olej lub masło dopiero, gdy patelnia będzie odpowiednio nagrzana.
Następnie zmniejsz ogień o około 30%. Patelnia ma teraz wystarczającą ilość ciepła, co zapobiegnie przypalaniu się oleju, masła oraz produktów. Rozpuść masło, aż przestanie pienić się lub olej będzie ciepły. Osusz składniki, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, zanim umieścisz je na patelni. Pozwól składnikom, które lekko przylegają do dna, delikatnie się usmażyć, nie próbując ich odrywać od dna. W razie potrzeby zmniejsz ogień i cierpliwie poczekaj, aż jedzenie odrywa się od dna.
Konserwacja i czyszczenie patelni ze stali nierdzewnej
Po przygotowaniu, pozostaw patelnię do ostygnięcia. Upewnij się, że nie płuczesz gorącej patelni bezpośrednio pod zimną wodą. Może to spowodować szok termiczny, który przełoży się na deformację patelni. Gdy patelnia wystarczająco ostygnie, oczyść ją ciepłą wodą i szczoteczką do mycia naczyń lub gąbką niezadzierającą. Jeśli jedzenie przylega do dna, zacznij od namoczenia patelni w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń przez kilkanaście minut. Odsącz wodę z patelni i intensywnie szoruj. Możesz także myć tę patelnię w zmywarce, ale zaleca się ręczne mycie dla dłuższej żywotności. Upewnij się, że patelnia jest całkowicie sucha przed przechowywaniem.
Gwarancja::
24 miesięcy
Kolor:
Srebrny
Kształt:
Okrągły
Możliwość mycia w zmywarce:
Tak
Możliwość używania na kuchni ceramicznej:
Możliwość używania na kuchni elektrycznej:
Możliwość używania na kuchni gazowej:
Możliwość używania na kuchni indukcyjnej:
Możliwość używania w piekarniku:
Powłoka:
Stal Nierdzewna
Rodzaj :
Uniwersalny