+48 780 530 517
sklep@skottsberg-polska.pl
Formularz kontaktowy
Zestaw składa się z:
Patelnia żeliwna 24 cm
Patelnia żeliwna 28 cm
Patelnia żeliwna WOK 34 cm
Patelnia grillowa żeliwna 28 cm
Patelnia grillowa żeliwna 24 cm
Patelnia żeliwna z pokrywką 31,5 cm
Garnek żeliwny z pokrywką 28 cm
Uchwyty skórzane GRATIS
Naczynia żeliwne Skottsberg zostały wykonane z jednego kawałka trwałego żeliwa, które jest odporne na zużycie. Te naczynia zostały wykonane z wyjątkowo lekkiego żeliwa i mają wiele zalet. Są nie tylko niezwykle wytrzymałe i solidne, ale także niemal niezniszczalne. Doskonale nadają się do użytku na płytach indukcyjnych, szybko się nagrzewają i wytrzymują wysokie temperatury.
Co więcej, naczynia nie posiadają syntetycznych powłok PFAS, PFOA i PFTE, zamiast tego mają naturalne nieprzywierające powłoki. Są wstępnie sezonowane naturalnym olejem, co sprawia, że są gotowe do użycia od razu po zakupie. Przy odpowiedniej pielęgnacji i użytkowaniu, naczynia posłużą przez wiele lat.
Aby zapobiec przywieraniu jedzenia do dna, ważne jest, aby przestrzegać zasad zalecanych przez producenta:
Zanim zaczniesz smażyć, wyjmij składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Umieść patelnię na kuchence. Powoli podgrzewaj patelnię na niewielkim ogniu i dodaj olej lub masło dopiero, gdy patelnia dobrze się nagrzeje (ok. 2-3 minut).
Przy pierwszym użyciu patelni, upewnij się, że używasz nieco więcej oleju lub masła niż zwykle, aby zapobiec szybkiemu przywieraniu białka lub innych składników do dna. Osusz składniki, aby usunąć jak najwięcej wilgoci, zanim umieścisz je na patelni. Gdy składniki lekko przykleją się do dna, pozostaw je na wolnym ogniu, nie próbując ich oddzielać od dna patelni. Możesz również nieco zmniejszyć temperaturę gotowania i poczekać, aż jedzenie przestanie przywierać do dna patelni.
Konserwacja i czyszczenie twojej patelni żeliwnej
Po zakończonej pracy pozostaw patelnię do ostygnięcia. Nie płucz gorącej patelni natychmiast pod zimną wodą. Takie postępowanie może spowodować szok termiczny i pęknięcie patelni. Gdy patelnia wystarczająco ostygnie, oczyść ją ciepłą wodą za pomocą szczotki do mycia naczyń lub gąbki niezadzierającej. Nie używaj detergentu lub używaj go tylko w niewielkiej ilości, ponieważ jest on bardzo kwasowy i szkodzi warstwie patyny (naturalna powłoka nieprzywierająca) oraz może powodować rdzewienie. Kiedy masz nową patelnię, ta warstwa patyny nie jest jeszcze tak silna.
NIGDY nie myj patelni żeliwnych w zmywarkach mechanicznych.
Jeśli powyższe kroki nie przynoszą oczekiwanego efektu, możesz zagotować niewielką ilość wody w patelni. Następnie pozostaw patelnię do ostygnięcia, zanim usuniesz pozostałości za pomocą szczotki do mycia naczyń lub innych miękkich narzędzi kuchennych.
Po czyszczeniu posmaruj patelnię bardzo cienką warstwą oleju do smażenia Skottsberg i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem. Pomaga to zapobiec rdzewieniu. Następnie przechowuj patelnię w suchym miejscu.
Co to jest warstwa patyny?
Patelnie żeliwne Skottsberg są wcześniej przyprawiane tylko naturalnym olejem. To tworzy naturalną powłokę nieprzywierającą. Warstwa patyny jest tworzona poprzez nałożenie cienkiej warstwy oleju do sezonowania Skottsberg na patelnię, a następnie podgrzewanie jej, aż zacznie dymić. Ten olej do przyprawiania można kupić osobno i jest najlepszym sposobem do sezonowania patelni Skottsberg. Wysoka temperatura powoduje rozkład długich łańcuchów cząsteczek tłuszczu na krótkie polimery, które łączą się z naturalnie produkowanym węglem i żelazem o odcieniu cyny, tworząc warstwę podobną do glazury. To warstwa patyny, która powstaje po przyprawieniu tych patelni, i ma właściwości gładkiej, nieprzywierającej, porównywalne do syntetycznej powłoki nieprzywierającej. Tworzy również naturalną barierę między powietrzem a niezabezpieczonym żelazem w twojej patelni, działa jako pierwsza linia obrony przed rdzą. Zdecydowanie zalecamy, abyś samodzielnie ponownie przygotował patelnię przed pierwszym użyciem. Przeczytaj dokładnie dołączone do patelni instrukcje, aby uzyskać informacje na temat tego, jak to zrobić.
Eleganckie rączki przeznaczone do przenoszenia gorących naczyń, wykonane z autentycznej skóry w standardowym, wszechstronnym rozmiarze.
Produkt uniwersalny, można używać go zarówno do patelni jak i garnków.
Uchwyty świetnie wpasowują się w każdy rodzaj kuchni, zarówno tradycyjne jak i nowoczesne.
Produkt bardzo dobrze chroni dłonie przed oparzeniem co wpływa na bezpieczeństwo podczas gotowania. Jest to niezbędny element podczas przenoszenia gorącego naczynia.
Gwarancja::
24 miesięcy
Materiał wykonania:
Żeliwo
Możliwość mycia w zmywarce:
Nie
Możliwość używania na kuchni ceramicznej:
Tak
Możliwość używania na kuchni gazowej:
Możliwość używania na kuchni ielektrycznej:
Możliwość używania na kuchni indukcyjnej:
Pokrywka w zestawie:
Rodzaj:
Garnek Tradycyjny
Kolor:
Czarny
Kształt:
Okrągły
Możliwość używania na kuchni elektrycznej:
Możliwość używania w piekarniku:
Powłoka:
Żeliwna
Rodzaj :
Uniwersalny